PROCEDURA nr.10/Versiunea 1

Privind REFINANTAREA IMPRUMUTURILOR (de trei ori fondul dar nu mai mult de 45 000 lei pe o perioada de  48-50 luni cu o dobanda de 11%/an  pentru

 membrii CAR INVATAMANT CIMPULUNG IFN

Prezenta procedura stabileste cum se refinanteaza imprumuturile membrilor CAR INVATAMANT CIMPULUNG IFN.

Baza emitere:

– statutul CAR Invatamant Cimpulung IFN

C. A. R.  INVATAMANT CIMPULUNG IFN, dupa analiza efectuata la sfarsitul celor 4 luni are urmatoarea situatie financiara:

Fondul social la sfarsitul lunii aprilie 2015 este de 14.127.641 lei, deci acest fond ar putea fi bonificat cu o bonificatie de 2,50%.

Soldul contului de disponibilitati in banci este de 2.984.935 lei in depozite, in casa 339.001 lei iar in cont curent la banci este de 218.846,52 lei. Disponibilitatile in bancii reprezinta 21.12% din fondul social. Legea prevede 10% disponibilitati din fondul social, asadar s-a inregistrat o crestere de (21,12%- 19.10%) = 2,02% fata de luna martie 2015.

In urma acestei analize, in sedinta CD din 14 mai 2015 s-a hotarit refinantarea imprumuturilor membrilor CAR, indeosebi a celor care intimpina dificultati in achitarea ritmica a ratelor la imprumuturile contractate.

Membrii CAR INVATAMANT CIMPULUNG IFN, care doresc sa refinanteze imprumuturile, trebuie sa depuna o solicitare scrisa, adresata presedintelui, la sediul CAR INVATAMANT CIMPULUNG IFN.

 

Refinantarea imprumuturilor se va efectua in urmatoarele conditii:

 

–  se acorda membrilor CAR Invatamant Cimpulung IFN care au un imprumut in derulare cu o vechime de cel putin 6 luni;

–  suma acordata la refinantare  va fi de trei ori fondul  maxim 45.000 lei;

–  dobanda nominala va fi de 11% pe an, iar dobanda reala platita de 6% pe an;

– perioada de rambursare  va fi de maxim 50 luni;

– fondul se poate constitui pe loc, din imprumutul acordat pentru cei care au nevoie de o suma mai mare

( in functie de istoricul clientului – daca ratele au fost platite la zi la imprumuturile care le-a avut in derulare);

– valabilitatea ofertei este de la 1 iunie 2015  pana la 1 septembrie 2015;

 

Solicitarea – Refinantare imprumut va avea urmatoarele anexe:

  • adeverinta salariat;
  • adeverinta salariat giranti;
  • cerere refinantare.

Pentru cei care doresc o suma mai mare la  refinantare si nu au fond suficient pot constitui fond din noul imprumut, salariatii CAR anexand la cererea de imprumut fisa client.

Pentru membrii CAR care nu sunt salariati in sistemul bugetar si care solicita Refinantarea imprumuturilor,  trebuie sa aduca cel putin un girant, salariat la institutii publice.

Dobanda la  imprumut  se va achita in rate semestriale  dar sub nici-o forma toata odata.

 

Cererile sunt inregistrate la CAR INVATAMANT CIMPULUNG IFN si se analizeaza astfel:

  • cererile primite de luni si pana miercuri inclusiv, se analizeaza miercuri la ora 16 de comitetul de credite, iar imprumuturile aprobate se achita joi;
  • cererile inregistrate joi si vineri se analizeaza vineri la ora 16.30, iar cele aprobate se achita luni incepand cu ora 9.

Solicitarea va fi analizata de comitetul de credite in functie de urmatoarele aspecte:

  • istoricul clientului (imprumuturile contractate, modul cum a achitat ratele);
  • problemele cu care se confrunta la data solicitarii refinantarii (caz social-somer, boala, copii de intretinut la studii, alte probleme de viata).
  • Comitetul de credit va stabili pentru fiecare imprumut si numarul de giranti, indeosebi la imprumuturile care au inregistrat rate restante.
  • Salariatii CAR Invatamant vor anunta zilnic prin telefon, email, persoanele care inregistreaza rate restante la imprumuturile in derulare, in vederea refinantarii imprumuturilor daca acestia vor sa faca acest lucru.

 

Presedinte,

Ec. Oncioiu Nicusor